MASUKKAN EMEL ANDA DI SINI UNTUK DAPATKAN MAKLUMAT TERKINI

Thursday, August 27, 2015

Cara Tukar Domain blogspot.com Kepada .com

Alhamdulillah, mesti masing2 dah siap beli domain baru kan? Kawan2 yang advanced dah siap setting sendiri. Proaktif!

Walaupun murah, tapi hargainya sebagai sebagai salah satu titik peluh kita ye. Kan blog kita tu umpama kedai kita. Domain ni anggaplah seperti signboard atau papan tanda kedai kita yang dah rebranding atau penjenamaan semula. Dulu mungkin tak dapat menarik minta bakal pelanggan, mungkin sekarang lebih lagi. Nampak lebih professional dan lebih berkeyakinan. Sebelum kita tukar blogspot.com, pasti semua dah ada domain nya ya. Boleh rujuk enrty sebelum ni di sini.

Langkah2nya adalah seperti berikut:

1. Login akaun blogger anda, dari Dashboard > Settings > Basic. Klik pada 'Setup a 3rd party URL for your blog'.

2. Masukkkan domain yang anda telah beli. Pastikan domain adalah dalam format www.(domain anda).com, kemudian klik 'Save'.


3. Satu notis akan muncul yang mengatakan anda masalah dengan domain yang anda telah masukkan, notis tu berwarna merah, 'We have not been able to verify your authority to this domain. Error 12'. JANGAN GABRA! Itu adalah normal untuk kali pertama apabila memasukkan domain. Hehe.

Apa yang penting adalah dua (2) maklumat yang telah diberikan seperti di bawah yang saya highlight kan. Simpan data ni sebab kita akan gunakan dalam akaun GoDaddy nanti dalam langkah seterusnya. Jangan paksa untuk klik 'save' sebab memang takkan dapat. Hehe.


OK, kita ketepikan sementara waktu akaun blogger. Sekarang login akaun GoDaddy.

4. Klik My Account > Manage My Domain


5. Klik pada nama domain yang kita daftarkan. Seterusnya akan terpapar menu Setting, DNS Zone File dan Contacts. Klik 'DNS Zone File'. Kemudian klik 'Add Record'.


6. Seterusnya akan terpapar menu Setting, DNS Zone File dan Contacts. Klik 'DNS Zone File'. Kemudian klik 'Add Record'.


7. Selepas klik 'Add Record' akan terpapar pop up seperti berikut, dan pilih 'CNAME (Alias)'.


8. Pada paparan yang muncul, masukkan maklumat yang terdapat seperti di Langkah 3. Terdapat 2 maklumat yang berbeza di langkah 3.
i - www --- ghs.google.com
ii - xxxxxx --- xxxxxxxx

Masukkan 'www' pada 'Host' dan 'ghs.google.com' pada 'Points To'. Dan ulang langkah yang sama untuk maklumat ke-2.


9. Setelah selesai memasukkan kedua2 maklumat tersebut, scroll down halaman dan anda boleh lihat data yang dimasukkan pada column CNAME seperti berikut.


Ok, dah siap untuk proses pertukaran domain. Kemudian, anda perlu tunggu 24jam. Tapi bergantung kepada kecepatan penyedia atau server. Saya letak 24jam supaya tak la ternanti2 kan. Hehe. Boleh je nak check selalu sebab ada je yang siap awal. Boleh cuba langkah seterusnya, kembali ke akuan Blogger.

9. Selepas 24jam, (kiranya keesokan hari), masukkan semula domain ke akaun blogger, seperti Langkah 1, Dashboard > Settings > Basic, kemudian masukkan nama domain anda, iaitu www.(nama-domain-anda).com dan klik 'Save'.

10. Selepas 'Save', paparan seperti ini akan keluar dan ini bermakna anda dah berjaya :). Perlu diingat untuk 'tick' pada 'Redirect'. Klik pada 'Edit' untuk semak.


Pastikan tick pada 'Redirect'
Peringatan: Sebagai langkah berjaga2, tetapan pada 'Auto-Renew' di dalam akaun Godaddy dimatikan seperti langkah berikut. Ini bertujuan berjaga2 supaya duit kita tak kena potong tanpa sedar. Hehe. Mana la tau kan. Lagipun, promo code boleh dapat untuk renew jugak :)

Boleh klik SINI untuk dapatkan renew promo code yang terkini.


Seronok bukan? Apa2 masalah boleh terus WhatsApp saya ye, 019-326 5417. Semoga entry ini memberi manfaat buat semua. Happy Blogging ;)

12 comments:

  1. Thanx, put. Sangat2 berguna ni. Nanti nak try

    ReplyDelete
  2. yang ni untuk blogspot jer kan?
    btw, good info. boleh rekemen kt kawan2 yg guna blogspot. :)

    ReplyDelete
  3. Owh...ini yang wife bagi tahu smlm. Leh la nak convert blog sendiri ni jadi .com.
    Tq atas perkongsian ni

    ReplyDelete
  4. Wawa kena guna pc bru best nk buat.. Skng online guna phone je..

    ReplyDelete
  5. Tqvm put! dah berjaya!! Alhamdulillah dah settel..hehe

    ReplyDelete
  6. tq put for the info..boleh register domain untuk personal blog ni pulak...yey! :)

    ReplyDelete
  7. Terima kasih atas perkongsian.
    Sangat berguna dan saya sudah applly.

    ReplyDelete

DISCLAIMER

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...